Strategia de Tineret a Județului Bacău, rezultat al proiectului Tineri Activi pentru Bacău, implementat de Asociația Romanian Youth Movement for Democracy, în parteneriat cu asociațiile Favor, Există o Șansă, Be Great și E Class, va fi adoptată de Consiliul Județean Bacău, iar un plan de acțiune privind implementarea propunerilor din Strategia va fi realizat în următoarea perioadă.
Strategia este rezultatul unui amplu proces de consultare în care au fost implicate peste 1380 de persoane din județul Bacău, reprezentanți ai grupurilor de tineret, organizațiilor nonguvernamentale, companiilor private, instituțiilor de înățământ, instituțiilor publice și autorităților publice locale.
Procesul de consultare a constat în organizarea de întâlniri de lucru și activități nonformale desfășurate în perioada octombrie 2017 – noiembrie 2018. În perioada octombrie 2017 – aprilie 2018 au avut loc 25 de consultări și întâlniri de lucru în 25 de localități din județ, au fost organizate două școli de vară cu peste 50 de tineri participanți din județ (în aug. 2017 și aug. 2018) și întâlniri de lucru cu persoane și instituții cu expertiză în zona de tineret. În primăvara lui 2018 au avut loc trei consultări cu companii din Moinești, Comanești și Buhuși, iar în cadrul evenimentului “Agora Tinerilor Băcăuani” două dintre mesele rotunde organizate au inclus discuții cu antreprenori locali. Alte 27 de ONG-uri din județ au fost consultate în cadrul activităților de tip „Cafenea publică”, discuții sau formulare online
Procesul de consultare s-a încheiat în luna noiembrie 2018, odata cu organizarea evenimentului „Agora Tinerilor Bacauani”, în colaborare cu Federația Tinerilor din Bacău, la Universitatea „Vasile Alecsandri”, la care au participat peste 100 de tineri din județ, alături de reprezentanți ai numeroase ONG-uri, companii private, autorități locale, instituții publice și reprezentanți ai județului în Parlamentul României.
Pe lângă activitățile de consultare realizate, echipa de lucru a realizat și o analiză a sectorului de tineret la nivel de județ privind evoluția numărului acestora, distribuția pe medii de rezidență, starea de sănătate, nivelul de infracționalitate, starea educației și alte date relevante pentru trasarea politicilor de tineret în acest sector.
Având în vedere informațiile colectate și a propunerilor tinerilor și experților consultați, Strategia este construita în jurul a trei piloni principali a căror dezvoltare a fost considerată esențiala pentru sprijinirea sectorului de tineret județean: inovația, educația și caracterul incluziv al politicilor locale. Nevoile tinerilor din județul Bacău au fost prioritizate de aceștia, rezutând astfel 11 propuneri care necesită rezolvare urgentă.
Documentul integral poate fi descărcat de aici: Strategia de Tineret a Județului Bacău. Înainte de adoptare, Strategia va fi depusă în consultare publică de către Consiliul Județean Bacău, opiniile colectare urmând să fie analizate și incluse în document.