Ce facem
Ne dorim să trăim într-o țară și într-o Europă în care valorile democrației să fie nu doar declarative, ci să le simțim, fiecare dintre noi, în viața de zi cu zi. Pentru asta, suntem conștienți că e nevoie să ne educăm, să ne implicăm, să știm ce drepturi și obligații avem în societate și cum să avem un dialog corect cu cei care ne conduc. Pentru asta noi, Asociația Romanian Youth for Democracy, am identificat patru direcții importante în care investim constant și dezvoltăm inițiative la nivel local, național și internațional, alături de parteneri strategici.
Participarea copiilor și tinerilor la viața publică
56% dintre tinerii români sunt total dezinteresați de politică la nivel local iar 80% nu au participat niciodată la acțiuni de voluntariat sau mobilizare civică, arată un studiu al Fundației Friedrich Ebert. Este una din cele mai mici rate de implicare a tinerilor din Europa, o statistică îngrijorătoare, dacă ne gândim că ei sunt cei care vor vota, în viitorul apropiat, deci și cei care vor decide în ce direcție se îndreaptă țara noastră.
Educație pentru democrație
Atunci când nu au o înțelegere solidă a principiilor democratice și a modului în care funcționează guvernarea democratică, oamenii sunt mai puțin implicați în alegeri, în inițiative de advocacy sau activități civice care, în fapt, sunt esențiale pentru o democrație funcțională și pentru o societate croită astfel încât să le ofere un trai decent. Atunci când nu au o înțelegere corectă a ce înseamnă democrație, oamenii sunt mai predispuși la dezinformare, propagandă și manipulare de către actori politici sau grupuri extremiste.
Comunități accesibile pentru copii și tineri
Comunitățile trebuie să ofere copiilor și tinerilor posibilitatea de a trăi în siguranță, precum și oportunități pentru dezvoltarea lor personală și profesională. În realitate, însă, cele mai multe comunități nu răspund nevoilor reale ale cetățenilor lor: parcurile sunt insuficiente, creșele și grădinițele nu fac față numărului de copii, educația lasă de dorit în multe instituții de învățământ, spitalele nu sunt modernizate și nu au suficient personal pentru a acoperi nevoile medicale, iar din punct de vedere profesional sunt prea puține oportunități pentru tinerii care își doresc o carieră de succes. Toate acestea îi fac pe foarte mulți tineri să plece definitiv din orașele mici și mijlocii.
Consolidarea ONG-urilor din județ
Organizațiile neguvernamentale din România și, implicit, din comunitatea băcăuană, au un rol deosebit de important în rezolvarea sau ameliorarea problemelor sociale, venind cu soluții valoroase acolo unde instituțiile statului nu reușesc să acopere toate nevoile. Cu toate acestea, ONG-urile din România nu sunt susținute din fonduri guvernamentale, ele depind în mare parte de fonduri europene care sunt volatile, sunt pe termen limitat și nu permit organizațiilor să aibă continuitate în serviciile pe care le oferă. Astfel, unele organizații fac demersuri către comunitatea locală pentru a primi sprijin pentru a-și continua serviciile, iar cele mai multe sunt mereu sub presiunea lipsei de fonduri și a nesiguranței în ce privește continuitatea lor.