Asociația Romanian Youth Movement for Democracy (RYMD) a lansat în această lună proiectul „Construim vise”, o inițiativă dedicată tinerilor din comunitățile Coțofănești și Căiuți, județul Bacău, care își propune să valorifice teatrul și educația civică ca instrumente pentru dezvoltarea personală și socială a acestora. Proiectul îmbină activități culturale și civice pentru a crește interesul față de educație, să dezvolte abilități de literație și să crească implicarea în viața comunității. Două spații comunitare vor fi amenajate în colaborare cu școlile din localitățile partenere, ce vor găzdui activități educaționale și culturale și care vor rămâne disponibile comunității și după încheierea proiectului. 

„Copiilor le plac poveștile, asta știm dintotdeauna. Poveștile înaripează imaginația. Te ajută să evadezi din lumea reală, care, din păcate, nu mereu oferă unui copil tot ce are nevoie. Te ajută să fii supererou sau prințesă, măcar pentru un ceas. În comunități ca cea unde se află școala noastră copiii au mare nevoie de aceste trăiri, de aceea proiectul Construim Vise vine în îndeplinirea acestora ca o mănușă. Cu sprijinul partenerilor, ne-am propus să renovăm biblioteca școlară, un mic spațiu unde să-ți fie drag să citești, să înnoim fondul de carte pentru a fi mai adecvat elevilor noștri”, spun reprezentanții echipei de implementare din Școala Gimnazială Coțofănești. 

În completarea activităților de proiect vine și atelierul de teatru, pentru elevii mai mari (din clasele a 7-a și a 8-a), pentru că jocul de rol este un alt mijloc de a explora alte realități, de a te perfecționa, de a-ți îmbunătăți relațiile, comunicarea, personalitatea, practic – existența. Pe lângă atelierele de teatru, vor fi organizate excursii la Teatrul Municipal Bacovia, continuând o experiență începută anul trecut, când tinerii au fost impresionați atât de spectacole, cât și de atmosfera unică a teatrului. De asemenea, inițiativa „Bibliotecar” va conecta preferințele de lectură ale tinerilor cu donatori care oferă cărțile dorite, înnoind totodată fondul de carte din bibliotecile locale.

„Prin alăturarea domeniului cultural și a educației civice, contribuim la dezvoltarea unei culturi civice în rândul tinerilor, o componentă esențială în orice democrație care se dorește a fi funcțională. Vom organiza întâlniri cu personalități din județ și vom implica autoritățile locale pentru a discuta despre importanța acestor activități pentru tineri”, a subliniat Marian Dămoc, președintele RYMD.

O altă componentă a proiectului este amenajarea unui Muzeu al satului în Căiuți, unde comunitatea va contribui la strângerea de obiecte locale și costume tradiționale, conservând astfel moștenirea culturală a zonei. 

„Misiunea noastră, prin acest proiect, este să generăm emoții cât mai puternice, astfel încât să potențăm la maximum interesul celor mici pentru lectură și pentru lumea care li se deschide prin intermediul acesteia. Mulțumim partenerilor noștri care au dorit să ne ofere o mână de ajutor în crearea de vise și s-au implicat activ în munca noastră”, au declarat reprezentanții Școlii Gimnaziale Răducanu Rosetti Căiuți.

Proiectul se va încheia cu un festival de două zile, care are ca obiectiv promovarea lecturii și a artelor teatrale în cele două comunități. 

„Construim vise” este  derulat de Asociația Romanian Youth Movement for Democracy în colaborare cu Școala Gimnazială Răducanu Rossetti Căiuți și Școala Gimnazială Coțofănești și este finanțat prin programul În Stare de Bine (www.instaredebine.ro), susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Despre Romanian Youth Movement for Democracy

Romanian Youth Movement for Democracy este o organizație nonguvernamentală înființată în anul 2010 care își propune să transforme comunitățile prin implicarea activă a tinerilor și promovarea valorilor democratice. Organizația are sediul în orașul Bacău, iar activitățile sunt desfășurate la nivel județean, național și internațional. Principalul obiectiv al organizației este de a consolida angajamentul civic în rândul tinerilor, subliniind importanța acestora în procesele decizionale la nivel local, național și internațional. Considerăm că fiecare comunitate este datoare să ofere tinerilor posibilitatea de a trăi în siguranță și să le asigure oportunități de dezvoltare personală și profesională.

Despre programul În Stare de Bine

În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu susținerea financiară a Kaufland România.

Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte. 

În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină.

Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România 

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 149 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. 

Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. 

Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro.