Asociația RYMD – Romanian Youth Movement for Democracy, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Bacău, împreună cu Consiliul Local al Copiilor Bacău, au desfășurat în data de 26 august 2024 activitatea „Viitor fără obstacole”, din proiectul ,,Divercity – Orașul diversității”, care vizează accesibilizarea Insulei de Agrement și a zonei adiacente acesteia pentru persoanele cu dizabilități. 

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale și persoane cu dizabilități, având scopul de a trage un semnal de alarmă asupra greutăților pe care persoanele cu dizabilități le întâmpină atunci când trebuie să se deplaseze în spațiul public și de a arăta că e necesar ca municipiul Bacău să fie mai accesibil pentru acestea. A fost aleasă zona insulei deoarece aici se desfășoară multe activități sociale și de divertisment, fiind zona de agrement preferată a locuitorilor municipiului nostru, inclusiv a persoanelor cu nevoi speciale.

Prin intermediul activității organizatorii au urmărit tragerea unui semnal de alarmă privind eliminarea tuturor obstacolelor și barierelor în calea participării persoanelor cu dizabilități în toate domeniile și dezvoltarea unei atitudini pozitive, nediscriminatorii, față de persoanele cu dizabilități. Activitatea a constituit și o oportunitate de a reflecta asupra modului în care fiecare putem contribui la construirea unei societăți mai prietenoase, în care toți oamenii să se simtă acceptați, respectați și integrați.

 „Cu toții, de la cetățeni la reprezentanți ai autorităților, trebuie să conștientizăm necesitatea adaptării orașului la nevoile persoanelor cu nevoi speciale. Fără acces la infrastructură și servicii, aceste persoane sunt excluse din viața socială, ceea ce este inacceptabil într-o societate modernă. Mai mult, un oraș accesibil oferă independență și autonomie persoanelor cu dizabilități, permițându-le să își desfășoare activitățile zilnice fără a depinde de ajutorul altora. Un oraș accesibil creează un mediu sigur și confortabil nu doar pentru acestea, ci pentru toată lumea—de la vârstnici la părinți cu copii mici, astfel că toți avem motive să susținem o îmbunătățire a politicilor publice în acest sens”, afirmă Marian Dămoc, președintele Asociației RYMD.

Participanții au experimentat accesul pe Insula de Agrement în scaun rulant sau legați la ochi

La activitate au participat, în calitate de invitați, reprezentanți ai Primăriei, Consiliului Local, Poliției Locale, Școlii Speciale ,,Maria Montessori, precum și persoane cu dizabilități – adulți și copii nevăzători și părinți ai acestora. Invitații au experimentat parcurgerea unui traseu de la stația de autobuz din fața magazinului Carrefour până la Centrul Comunitar Integrat de pe Insula de Agrement în calitate de „persoană cu dizabilități”.

La începutul traseului, Daniela Burghelea, membră a echipei organizatorice ce se confruntă cu dizabilități de vedere, le-a explicat celor legați la ochi că se pot folosi pentru orientare de celelalte simțuri (tactil, auz, miros), că își pot imagina bastonul ca fiind o palmă cu care pot simți în jurul lor obstacolele și se pot simți în siguranță. Persoanele care au decis să parcurgă traseul au fost însoțite de câte un membru al Consiliului Local al Copiilor din Bacău, care le-a oferit indicații doar dacă participanții le solicitau. Odată ajunși la spațiul de la Insula de Agrement fiecare invitat a răspuns unor întrebări referitoare la modul în care a trăit experiența, cum s-a descurcat pe parcursul traseului, ce a simțit și ce propuneri are pentru îmbunătățirea accesibilizării drumului parcurs și a municipiul nostru.

În discuțiile libere care au urmat, persoanele nevăzătoare prezente – adulți și copii – au împărtășit celor prezenți ce bariere întâmpină în viața lor de zi cu zi. Acestea au atras atenția asupra imposibilității deplasării în mod independent prin oraș: ,,Eu acum dacă merg pe stradă cu bastonul, risc să îmi pierd viața”, a afirmat Daniela Burghelea. Totodată, aceștia si-au exprimat bucuria de a participa la această activitate, motivați fiind de entuziasmul adolescenților. S-au dat exemple de orașe din țara noastră și din străinătate, care au o infrastructură mai prietenoasă cu persoanele cu dizabilități și care pot fi sursă de inspirație pentru autoritatea locală.

Copiii din Consiliul Copiilor au dezbătut subiectul ,,cum s-ar descurca un copil nevăzător la mine în școală?” iar concluzia a  fost că în școli sunt necesare mai multe activități, atât pentru copii cât și pentru părinți, după exemplul celei de astăzi, care să dezvolte o atitudine pozitivă, nediscriminatorie față de persoanele cu dizabilități și față de alte categorii de persoane aflate în situații de dificultate.

Această zi aduce în prim-plan diverse inițiative și acțiuni care promovează accesibilitatea. Acestea pot include proiectarea și adaptarea clădirilor și spațiilor publice pentru a permite accesul ușor al persoanelor cu dizabilități, dezvoltarea tehnologiei asistive și a aplicațiilor mobile pentru a facilita comunicarea și mobilitatea acestora, precum și crearea unor medii de lucru incluzive și non-discriminatorii.

,,Activitatea de astăzi ne încurajează să educăm și să sensibilizăm mai mult publicul cu privire la nevoile și drepturile persoanelor cu dizabilități. Este important să înțelegem că accesibilizarea nu este doar o preocupare a unei anumite categorii de persoane, ci reprezintă un aspect esențial al drepturilor omului. Accesibilizarea infrastructurii publice reprezintă primul pas în integrarea persoanelor cu dizabilități. Trebuie să promovăm înțelegerea și respectul față de diversitatea umană și să recunoaștem că fiecare persoană are dreptul să participe deplin la viața socială, culturală și economică a societății”, a declarat directorul DAS, Daniela Pozînărea.

În apropierea insulei va fi montată o hartă tactilă pentru persoanele nevăzătoare

În proiectul Divercity – Orașul diversității va fi dezvoltată prima hartă tactilă pentru persoanele nevăzătoare din municipiul Bacău. Harta va fi amplasată la intrarea pe Insula de Agrement și le va oferi oportunitatea nevăzătorilor să exploreze aleile și spațiile de pe insulă, dezvoltându-și totodată abilitățile de orientare în spațiu.