Așa cum în Grecia Antică adunarea poporului avea loc de trei ori pe lună, în Agora, piața lor publică, unde regele anunța poporul deciziile pe care le-a luat, așa și noi ne dorim să avem un spațiu de dezbatere a problemelor de tineret, numindu-l reprezentativ, Agora Tinerilor.
Pe parcursul a trei zile, 100 de tineri din județul Bacău vor dezbate cu experți în cadrul unor mese rotunde, vor participa la workshop-uri și vor propune un plan de acțiune pentru și împreună cu reprezentanții politici locali, județeni și din Parlamentul României.
Tinerii care doresc să ia parte la activități se vor putea înscrie în perioada 3 – 30 octombrie completând formularul de înscriere:
Rezultatul selecțiilor va fi făcut public până pe data de 7 noiembrie.
Agora Tinerilor Băcăuani va avea ca punct de pornire prioritățile identificate prin proiectul Tineri activi pentru Bacău prin care, în ultimul an de zile, au fost organizate consultări la care au participat peste 1000 de tineri din întreg județul.
De ce Agora Tinerilor?
- problemele tinerilor se regăsesc foarte rar în politicile locale, județene și naționale (investiții mici în educație, fonduri limitate pentru activități, șomaj ridicat, procent mare de NEETS)
- nu există un spațiu de dezbatere și, adeseori, conceptul de dezbatere/forum/discuție/întâlniri de lucru este privit cu reticență sau chiar desconsiderat;
- nu există un plan de acțiune/strategie a autorităților care să își propună ca, într-un termen de x ani, să rezolve y probleme;
Ce propune Agora Tinerilor Băcăuani?
- crează un spațiu de dezbatere a problemelor tinerilor și cum pot fi acestea transpuse în politici de tineret;
- adună la un loc factorii interesați – tineri, instituții publice, companii private, organizații de tineret, organizații ale elevilor, experți;
- propune un plan de acțiune pentru tinerii băcăuani, împreună cu reprezentanții politici locali, județeni și din Parlamentul României.
Câteva date despre tinerii din județul Bacău
Cu siguranță ai auzit de situația sectorului de tineret din România: numărul tinerilor scade alarmant în fiecare an, angajatorii se plâng că nu găsesc absolvenți calificați, iar 20% din populația activă a României este plecată în străinătate. Nici în județul Bacău situația nu este mai bună, existând un fenomen accelerat de migrare din județ către alte zone mai dezvoltate, în care tinerii găsesc mai multe oportunități de dezvoltare personală și profesională. În județul Bacău, au rezidența 145.484 de tineri cu vârste între 14-35 de ani, ocupând locul 10 la nivel național. Această categorie reprezintă 24,53% din totalul populației, ceea ce situează județul Bacău abia pe locul 21 la nivel national. Majoritatea tinerilor trăiesc în mediul rural (60%). Sunt 91.745 de copii și tineri înscriși în sistemul de învățământ, de la grădiniță, până în clasa a XII-a, și aproximativ 5755 de studenți. Abandonul școlar oficial este de 1,8% și există 2048 de tineri care se încadrează în categoria NEETS (tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional). În întreg județul sunt 17.000 de firme/PFA/II active, ocupând locul 27 la nivel național. Aproximativ 8% din totalul nașterilor anuale din județul Bacău au avut mame adolescente.
Ce lipsește din discursul public sunt dezbaterile și soluțiile la problemele acestora. De aceea, ne-am propus să aducem, într-o Agora județeană, factorii interesați de viitorul tinerilor din Bacău și din România pentru a discuta despre ce putem face fiecare dintre noi pentru a veni în sprijinul lor.