Asociația Romanian Youth Movement for Democracy din Bacău, împreună cu Asociația Favor (din comuna Filipeni), Be Great (Bacău), Există o Șansă (Buhuși) și Asociația E-Class (Moinești), implementează în această perioadă proiectul Tineri activi pentru Bacău, prin care va fi realizată prima Strategie de Tineret a Județului în urma unui amplu proces de consultare a tinerilor.
Situația tinerilor băcăuani, analizată cu date colectate din teren
Proiectul își propune să consulte un număr minim de 1200 de tineri din mediul rural și urban, cetățeni, decidenți politici și experți din 18 comune și 6 orașe din județul Bacău pentru a realiza o analiză a situației tinerilor din județ și a propune soluții aplicabile fiecărei comunități.
Organizațiile partenere vor organiza în perioada următoare și până în primăvara lui 2018 peste 30 de întâlniri cu tineri, antreprenori, persoane implicate în educație și factori decizionali din întreg județul Bacău pentru a găsi răspunsuri la provocările tinerilor, vor realiza o documentare și analiză a situației tinerilor la nivel județean și vor forma un grup de lucru din specialiști și lucrători din domeniul tineretului care va elabora Strategia de Tineret. Aceasta va fi supusă, ulterior, dezbaterii publice și trimisă Consiliului Județean Bacău. În plus, seria de training-uri “Ideea ta pentru Bacău”, începută de RYMD încă din 2014, va continua și în această perioadă, adunând 60 de tineri din județ timp de două săptămâni pentru a genera soluții la provocările cu care se confruntă comunitățile lor.
Câți tineri mai avem în județ
Potrivit datelor prezentate pe pagina oficială a Institutului Național de Statistică (INS), în 2012, în județul Bacău, trăiau aproximativ 260.000 de tineri cu vârste cuprinse între 0 și 34 de ani, numărul acestora scăzând, la sfârșitul lui 2016, cu 6%, la 246.144. Cu toate că nu pare o scădere drastică, statistica oficială prezentată nu i-a în calcul tinerii plecați la muncă sau studii care nu și-au schimbat domiciliul. Ce este evident în opinia inițiatorilor proiectului este faptul că numărul exact al tinerilor din județ este necunoscut, permanenta fluctuație a acestora nefiind măsurată în timp real, creând o imagine inexactă a numărului și situației tinerilor.
Proiectul este finanțat integral de Comisia Europeană, prin programul de tineret Erasmus +, Acțiunea cheie 3 – Dialog structurat. Organizațiile sau persoanele interesate să sprijine demersul cu idei, date, informații sau alte resurse relevante sunt încurajate să participe contactând reprezentanții asociației coordonatoare de pe pagina oficială a acesteia, www.rymd.ro.