Joi, 25 februarie, pe trotuarul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Bacău, s-a desfăşurat acţiunea InfoDay (Ziua de informare), eveniment ce a marcat finalul proiectului Cetăţeni Activi pentru Bacău, implementat de Asociaţia Romanian Youth Movement for Democracy în parteneriat cu Asociaţia Un Zâmbet, în perioada iunie 2014-februarie 2016.
La eveniment, membrii echipei Cetăţeni Activi pentru Bacău şi colaboratorii lor au stat de vorbă cu cetăţenii Bacăului care au avut curiozitatea să afle ce rezultate au avut activităţile de informare a comunităţii din care fac parte cu privire la metodele de implicare activă pe care le au la dispoziţie pentru a contribui la schimbarea în mai bine a Bacăului. Totodată, membrii echipei au povestit cu cei prezenţi despre cum au decurs sesiunile de formare a reprezentanţilor societăţii civile de la nivelul întregului judeţ în lobby şi advocacy, acțiunile civice derulate, precum şi monitorizarea activităţii oamenilor politici din Bacău.
„Acțiunea desfășurată de întreaga echipă a Cetățenilor Activi a avut rolul de a informa băcăuanii despre acțiunile și rezultatele demersurilor noastre. În ultimii aproape doi ani de zile, de la începutul acestui proiect, am desfășurat numeroase acțiuni prin care am atras atenția asupra importanței transparentizării instituțiilor locale, am promovat numeroase idei de proiecte dezvoltate la nivel local, unele dintre ele concretizându-se, și am încercat să dăm un imbold și altor organizații să susțină și să promoveze drepturile grupurilor pentru care își desfășoară activitatea. Nu în ultimul rând, în toată această perioadă am dezvoltat o metodologie proprie de măsurare a activității consilierilor locali și județeni, informații pe care le promovăm în permanență prin intermediul platformei bacaulactiv.ro și pe care le-am distribuit, prin intermediul unor flyere, în cadrul acțiunii de joi”, a afirmat Marian Dămoc, președintele Asociației Romanian Youth Movement for Democracy și managerul proiectului Cetățeni Activi pentru Bacău.
Cetăţeni dezamăgiţi de faptul că activitatea aleşilor poate fi măsurată numai în cuvinte, când ar fi trebuit să fie vizibilă în comunitatea în care trăim
Timp de 22 de luni, proiectul Cetăţeni Activi pentru Bacău a prezentat activităţile desfăşurate de fiecare ales al Bacăului în parte, alături de felul în care acestea au reflectat nevoile celor care i-au ales. Astfel, la evenimentul de joi, echipa proiectului a împărţit mai multe tipuri de materiale informative, în care este sumarizată întreaga activitate a proiectului. Cele patru sesiuni de formare în advocacy și training-urile Ideea ta pentru Bacău, care au vizat dezvoltarea unor proiecte pentru tinerii din județ au facilitat extragerea propunerilor acestora pentru un oraș și județ mai aproape de cel pe care şi-l doresc, iar platforma proiectului (bacaulactiv.ro) a devenit un material suport pentru oricine doreşte să se documenteze în vederea luării unei decizii în cunoştinţă de cauză pentru alegerile locale şi parlamentare care se apropie. Au fost publicate două rapoarte de activitate ale aleşilor băcăuani (pe anii 2014 şi 2015, în urma monitorizării zilnice a ceea ce au făcut (sau nu) pentru comunitate, iar în fiecare săptămână, prin intermediul newsletter-ului Cetăţeni Activi pentru Bacău, cele mai importante ştiri din comunitate au ajus la cei peste 2000 de abonaţi.
Cetăţenii au putut consulta şi varianta print a Raportului de monitorizare a activităţii consilierilor locali, a consilierilor judeţeni şi a parlamentarilor aleşi în municipiul şi judeţul Bacău în anul 2015. Aceştia s-au arătat impresionaţi de faptul că deşi activitatea oamenilor politici băcăuani este aproape nulă, ea poate fi măsurată în cuvinte, spunând că sunt dezamăgiţi de felul în care aleşii băcăuani au condus urbea în ultimii ani.
„Activitatea de monitorizare a activității consilierilor locali și județeni scoate la iveală faptul că mulți dintre aceștia nu desfășoară aproape nicio activitate în interesul băcăuanilor: fără proiecte inițiate, fără luări de cuvânt, fără a atrage atenția asupra problemelor privind transparența și informarea cetățenilor, adică a celor care i-au ales. Astfel ar putea fi sumarizată activitatea a aproximativ două treimi dintre consilierii locali și județeni în acest moment. Lucrul acesta dăunează actului guvernării de la nivel local, care este lăsat exclusiv pe seama primarului și președintelui Consiliului Județean”, mai crede Marian Dămoc.
Echipa proiectului îşi va continua activitatea de monitorizare şi în următoarele luni pentru a furniza informații corecte cetăţenilor băcăuani despre ceea ce au făcut aleșii în perioada mandatului curent, mai ales că se apropie alegerile locale și parlamentare.
Un nou proiect pe tema cetăţeniei active, prezentat în cadrul InfoDay
Cea mai nouă îniţiativă a RYMD, proiectul internațional „Ask the locals!” a fost, de asemenea, prezentat cetăţenilor interesaţi, în cadrul InfoDay. Acesta este realizat în parteneriat cu asociații din Grecia, Macedonia, Serbia, Bulgaria și Italia și are ca scop descoperirea „poveștilor” din comunitatea locală cu privire la abuzul de fonduri publice și transpunerea acestora într-un film documentar care va fi difuzat la nivel european.