Masa rotundă „Proiectele Tinerilor pentru Bacău” – peste 45 de cetățeni prezenți, dintre care 5 consilieri locali şi un senator de Bacău și 3 proiecte dezbătute, fiind identificate numeroase punți de colaborare cu autoritățile locale.
Vineri, 12 iunie, Romanian Youth Movement for Democracy în parteneriat cu Asociația Un Zâmbet Bacău a organizat masa rotundă „Proiectele Tinerilor pentru Bacău”. Evenimentul a reunit peste 40 de cetățeni băcăuani interesați de proiectele propuse pentru dezbatere: Împreună pentru Parcul Gherăiești, Bacăuanii vor piste pentru biciclete şi Little Free Library Bacău, inițiate de tineri băcăuani. De asemenea, la eveniment au participat și consilierii locali Ilie Bîrzu, Maria Enășel, Dragoş Ștefan,Ștefan Stanciu, Cristinel Manolache și senatorul Dragoș Luchian. Din partea Ordinului Arhitecților din Bacău au participat Liliana Bârgu, președintele filialei teritoriale şi Vlad Pătru, iar Direcția Județeană pentru Tineret și Sport a fost reprezentată de către Theodora Jacotă, consilier de tineret.
După o scurtă trecere în revistă a obiectivelor celor trei inițiative, participanții au fost împărțiți în grupuri pentru a discuta concret ce activități pot fi întreprinse cu sprijinul autorităților locale pentru a transforma fiecare dintre cele 3 proiecte în unele sustenabile pentru comunitatea băcăuană.
Scurtă descriere a inițiativelor discutate și a promisiunilor realizate
Împreună pentru Parcul Gherăiești, proiect iniţiat de Victor Toma, își propune să promoveze potenţialul biologic şi de agrement al Parcului Gherăieşti în comunitatea locală, alături de un stil de viaţă sănătos în rândul tinerilor.
Asociația pentru Dezvoltare Activă (ADA) a realizat, datorită unui proiect finanțat prin programul Youth in Action, o serie de activități menite să promoveze parcul, printre care o cafenea publică cu autoritățile, dar și un festival educațional (de tip open park – primul de acest gen din Bacău), Zilele Parcului Gherăiești, în cadrul căruia, pe parcursul a două zile au avut loc activități educaționale (20 de workshop-uri organizate de diverse ONG-uri, grupuri informale sau firme din judeţul nostru), activități sportive (cross de alergat, cross pe bicicletă, orientare în natură, workshop-uri pentru un stil de viață sănătos) și activități culturale (concerte, piese de teatru, dansuri) la care au participat peste 1200 de băcăuani.
Pentru ca aceste acțiuni să fie constante, iar Parcul Gherăiești să intre în lista locurilor de petrecere a timpului liber a băcăunilor, asociația are nevoie de sprijinul autorităților locale. În cadrul mesei rotundei, reprezentanții ADA au obținut o serie de promisiuni din partea consilierilor locali cu privire la: alimentarea cu energie electrică, iluminarea Parcului Gherăiești în timpul festivalului, participarea reprezentanților autorităților locale la workshop-urile din cadrul festivalului, sprijin logistic în organizarea conferinței de lansare, pregătirea spațiului de desfășurare a evenimentului, sprijin în obținerea aprobărilor necesare pentru organizarea festivalului, asigurarea protecției și siguranța participanților la evenimentele din cadrul festivalului sprijin în promovarea acțiunilor prin intermediul mijloacelor pe care Primăria le are la dispoziție. O propunere care a venit din partea consilierilor prezenți a fost aceea să sprijine programul de activități culturale pe perioada festivalului prin facilitarea participării unui număr mai mare de trupe de muzică/soliști locali sau naționali.
Băcăuanii vor piste pentru biciclete, proiect iniţiat de Cristian Ghingheş şi Mihai Costi, reprezintă o campanie de lobby și advocacy prin care inițiatorii militează pentru crearea de piste și parcări de biciclete la nivelul municipiului Bacău. Utilitatea acestor piste este motivată de nevoia de siguranță pe străzile Bacăului, contribuția la reducerea numărului de accidente rutiere şi la încurajarea băcăuanilor să facă sport, decongenstionarea traficului din oraş, reducerea aglomerației din mijloacele de transport în comun și realizarea de economii în ceea ce privește bugetul familiei.
Pentru a susține această inițiativă au realizate o serie de evenimente precum: Marșul bicicletelor (17 mai 2014), Night ride 1 (30 august 2014), Prima pedalare a primăverii (4 aprilie 2015), Festivalul bicicliștilor băcăuani (25-26 aprilie 2015), Marșul bicicletelor II (16 mai 2015), Noaptea Muzeelor pe bicicletă (16 mai 2015), Night Ride 2 (13 iunie 2015).
În cadrul discuțiilor din timpul mesei rotunde, autoritățile locale le-au promis inițiatorilor o dezbatere cu principalii stakeholderi ai acestei inițiative (reprezentanți ai Ordinului Arhitectilor Bacău, aparatul executiv al Primăriei, funcționari din Primărie), susținerea în Consiliul Local a proiectului de hotărâre pe tema pistelor pentru bicicliști, suport din partea Ordinului Arhitectilor Bacău în ceea ce privește realizarea de măsurători și indicarea străzilor care ar permite amenajarea de piste și concretizarea pistei pentru biciclete pe malul Bistriței, între Gheraiești și Insula de Agrement.
Little Free Library Bacău, proiect iniţiat de Dumitru Godina, își propune promovarea lecturii ca pe un mod de a cunoaște lumea, în rândul tinerilor. Conceptul care stă la baza acestui proiect provine de la “Little Free Library”, care susține accesul oamenilor la cultură în mod gratuit, prin intermediul cărților, utilizând principiul “take a book, return a book”.
Inițiativa a pornit de la dorința de a aduce cărțile cât mai aproape de tineri, de aici și ambiția de a construi și de a instala cât mai multe biblioteci stradale prin parcurile şi stațiile de autobuz din orașul Bacău. Astfel, tinerii sunt încurajați să maximizeze timpul petrecut în aer liber prin intermediul bibliotecii stradale, care le va facilita accesul la o lume a cunoașterii.
Bibliotecile stradale vor fi amplasate pe raza municipiul Bacău în locuri aglomerate, precum parcurile Cancicov, Trandafirilor, Catedralei și Piața Tricolorului.
Printre promisiunile autorităților locale pentru această inițiativă se numără acordarea unei călătorii gratuite pentru cei ce călătoresc cu autobuzul și citesc o carte pe durata călătoriei.
Masa rotundă „Proiectele Tinerilor pentru Bacău” ne-a arătat, încă o dată, că avem mulți tineri cu idei minutate pentru județul nostru, dar care trebuie ascultate și implementate în parteneriat cu autoritățile locale. Toate ideile prezentate au primit promisiunea autorităților că vor fi sprijinite să devină proiecte sustenabile.
Evenimentul a fost organizat sub egida proiectului „Cetățeni Activi pentru Bacău”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.