In perioada 6 – 15 noiembrie 2014 s-a desfasurat, in capitala Germaniei, Berlin, training-ul international „Rememberance of The European East West Conflict: Pedagogical Approaches for dealing with the history and its current consequences.”

Evenimentul, organizat de asociatia Solar e.V, a reunit 24 de participanti din tari precum Germania, Romania, Olanda, Finlanda, Italia, Lituania și Rusia și a avut drept obiectiv insusirea de catre participanti a unor noi instrumente ce pot fi folosite de lucratorii din domeniul tineretului in abordarea preblematicii conflictului istoric intre estul si vestul Europei. Organizatia Romanian Youth Movement for Democracy a fost reprezentata la acest eveniment de presedintele Marian Damoc.Training-ul a avut loc in aceeasi perioada in care la Berlin se desfasurau ceremoniile pentru implinirea a 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului. Printre intrebarile la care participantii au incercat sa ofere un raspuns se regasesc: ce modele pedagogice pot fi adaptate pentru a transmite importanta acestor locuri si evenimente? Ce perspective si intrepretari ale istoriei sunt dominante? Care interpretari sunt inca necedescoperite? Nu in ultimul rand, participantii au lucrat impreuna pentru a incerca sa isi imagineze cum vor arata metodele pedagogice in viitor.

Cei prezenti au experimentat si evaluat pe parcursul celor zece zile o serie de metode legate de istoria Europei si a conflictului dintre est si vest. Printre aceste abordari s-au numarat discutiile cu martori direct implicati in acele evenimente, biografia creativa privitoare la conflictul est-vest, storytelling, teatru sau tururi de vizitare ale celor mai importante locuri ale istoriei de la granita dintre Germania de Est si Vest, precum si discutii referitoare la consecintele acesteia.

„Training-ul a adus in discutie diferitele metode pedagogice ce pot fi utiliziate atunci cand incercam sa invatam tinerii despre urmarile istoriei asupra prezentului. Au fost abordate subiecte legate de consecintele Razboiului Rece care inca se mai regasesc in relatia est-vest din Europa. Participantii au provenit din tari care au experimentat aceasta relatie in forme diferite, unii fiind direct implicati, precum cei din Germania de Est, Rusia, Lituania sau Romania, iar altii avand la dispozitie doar informatiile prezente in manualele de istorie, asa cum au fost participantii olandezi sau italieni. Aceasta diversitate a oferit intalnirii o gama larga de perspective in ceea ce priveste abprdarea pedagogica a (fostului) conflict politic”