Single Blog Title

This is a single blog caption

Organizațiile din județul Bacău solicită Consiliului Județean adoptarea Strategiei de Tineret

În urma demersurilor ONG-urilor și a întâlnirilor cu reprezentanții CJ din lunile august și noiembrie 2019, la care adoptarea Strategiei a fost declarată ca fiind o prioritate, am retransmis Apelul organizațiilor nonguvernamentale din județul Bacău în vederea prioritizării nevoilor tinerilor din județ și adoptarea Strategiei de tineret realizată de organizațiile nonguvernamentale din județ, cu participarea a peste 1300 de tineri, reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale, antreprenori, personal din instituții publice sau din învățământ. 
Așteptăm din partea Consiliului Județean Bacău un răspuns rapid, precum și politici publice care să vină în spirjinul tinerilor în cel mai scurt timp.

Către Consiliul Județean Bacău
În atenția președintelui, vicepreședinților și a consilierilor județeni
Apel public
Tinerii sunt prioritatea județului Bacău
Scăderea alarmantă a numărului de tineri din România este binecunoscută, situația fiind semnalată și analizată în spațiul public în nenumărate ocazii. Județul Bacău nu face excepție de la această problemă, ba dimpotrivă, contribuie din plin la tendința de scădere cauzată atât de cauze naturale, cât și de migrația în țară sau în străinătate. Populația cu vârste cuprinse între 13 și 34 de ani a înregistrat scăderi alarmante în comunele, orașele și municipiile din județul Bacău. De exemplu, municipiul Onești a pierdut, în doar opt ani de zile, peste un sfert dintre tineri, fiind cea mai mare scădere din județ, iar din municipiul Bacău au dispărut peste 13.800 de tineri din această categorie de vârstă, adică aproape 21% din total. Exemplele pot continua cu aproape toate localitățile județului, însă fenomenul depopulării este vizibil cu ochiul liber în fiecare comunitate și cu atât mai mult în școlile, liceele și universitățile locale. Cu problema lipsei tinerilor se confruntă și antreprenorii, care afirmă că nu găsesc suficienți tineri pe care să îi angajeze, iar cei disponibili nu sunt foarte bine pregătiți.
Constatând provocările cu care județul se confruntă, noi, organizațiile nonguvernamentale din județ, am întreprins un amplu proces de consultare a tinerilor și vizite în comunități cu scopul de a stabili care sunt nevoile, dar și pentru a propune soluții care să vină în sprijinul lor. Rezultatul îl constituie „Strategia de Tineret a Județului Bacău”, document în care am analizat situația tinerilor și am venit cu propuneri rezultate în urma a zeci de întâlniri cu peste 1300 de tineri, reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale, antreprenori, personal din instituții publice sau din învățământ. În cadrul Strategiei au fost stabilite un număr de 11 priorități. Urgența acestora se referă, printre altele, la infrastructura precară din educație, accesul pe piața muncii sau la problemele de ordin social identificate la nivel local și care au consecințe grave asupra tinerilor.
Ne dorim ca tinerii să reprezinte o prioritate în politicile publice adoptate de Consiliul Județean Bacău, iar în bugetul anual să se regăsească fondurile necesare care să contribuie cel puțin la atingerea următoarelor ținte din Strategia de tineret:

 1. Rezolvarea problemelor ce țin de infrastructura școlară și de petrecere a timpului liber pentru tinerii din județul Bacău, inclusiv prin amenajarea de terenuri și săli de sport, grupuri sanitare interioare și echiparea laboratoarelor din fiecare școală din județul Bacău.
 2. Combaterea consumului excesiv de alcool, atât de către tineri, cât și de adulți.
 3. Dezvoltarea colaborării între instituții publice, companii, școli/licee/universități și tineri pentru armonizarea pregătirii accesului pe piața muncii.
 4. Modificarea programului “Cornul și laptele” și asigurarea unei mese calde pe zi fiecărui elev din școlile băcăuane.
 5. Asigurarea accesului la educație pentru fiecare tânăr (decontarea integrală a transportului sau cazare în cămine).
 6. Dezvoltarea de activități și programe în sprijinul alegerii unei cariere (programe de practica și consiliere profesională).
 7. Dezvoltarea de programe de formare pentru profesori, precum și crearea unui sistem de evaluare a acestora de către elevi.
 8. Adaptarea programei școlare și sprijinirea financiară, la nivel local, a proiectelor care vin în întâmpinarea provocarilor contemporane ale tinerilor: educație antreprenorială, dezvoltarea competențelor digitale și de utilizare a mijloacelor media, educație sexuală și de viață sănătoasă.
 9. Adaptarea ghidului de aplicare a Legii 350/2005 privind finanțarea activităților nonprofit pentru a avea o linie specială de finanțare pentru tinerii cu dizabilități și cei din medii dezavantajate.
 10. Promovarea măsurilor prin care angajatorii sunt stimulați să creeze locuri de muncă speciale pentru tinerii cu dizabilități.
 11. Încurajarea participării tinerilor la luarea deciziilor publice care îi privesc în mod direct, precum și aplicarea Legii tinerilor nr. 350/2006 privind finanțarea activităților de tineret.

  Documentul integral al „Strategiei de Tineret a județului Bacău” poate fi vizualizat și descărcat la acest link.

  Având în vedere cele amintite mai sus, noi, organizațiile semnatare, apelăm la Consiliul Județean Bacău pentru organizarea consultărilor publice, adoptarea Strategiei de tineret a județului Bacău și implementarea de politici publice care să vină sprijinul tinerilor începând din acest an.

  Semnatari:
  ● Asociația Romanian Youth Movement for Democracy
  ● Asociatia Favor
  ● Asociația Be Great
  ● Asociația Există o Șansă
  ● Asociația E Class
  ● Asociatia Valoare Plus
  ● Federația Tinerilor din Bacău

Pentru o experiență cât mai plăcută acest site folosește cookie-uri. Navigarea site-ului înseamnă că ești de acord cu detaliile pe care le poți consulta aici.

Privacy Settings saved!
Setări de confidențialitate

Pentru o experiență cât mai plăcută acest site folosește cookie-uri. Navigarea site-ului înseamnă că ești de acord cu detaliile pe care le poți consulta aici.


 • _ga
 • _gid
 • _gat

Nu accept
Accept