Expunerea tinerilor la experiențe de învățare internaționale

Dincolo de experiențele de învățare pe care le putem oferi tinerilor în țară și care știm că sunt foarte valoroase, credem că e esențial pentru ei să experimenteze învățarea și alături de tineri din alte țări, să înțeleagă și provocările altor civilizații, astfel încât să înțeleagă tabloul mare a ce înseamnă democrația la nivel european și nu numai. Pentru asta, este mereu o prioritate pentru noi să creăm contexte de educație și schimburi de experiență internaționale.

În perioada 30 noiembrie – 5 decembrie 2012 am fost parte din proiectul ”Gocce di Buona Politica”, în care 20 de tineri din medii sociale, politice si culturale diferite, cu varste intre 18 si 35 de ani din Italia, România, Spania, Portugalia si Suedia, au participat la un seminar pe tema implicării civice, pentru a învăța să participe activ și responsabil în diferite domenii pentru a contribui la dezvoltarea comunităților din care provin. Experiența a avut o componentă practică, tinerii fiind implicați în realizarea unor proiecte în echipe internaționale mixte, unde participantii au pus in practică informațiile acumulate în timpul activităților.

Proiectul a avut loc in Pizzo Calabro, Italia, fiind gazduit de organizatiile „In Tour” si „Io Resto in Calabria”.

În perioada 30 iulie – 9 august 2013, RYMD a fost parteneră in cadrul proiectului “Old is glod, New is too”, coordonat de Asociația Rokiskio Youth Center din orașul Rokiskis, Lituania.

Tema proiectului a constituit-o șomajului in randul tinerilor si măsurile prin care tinerii se pot integra pe piața muncii. Printre activitățile realizate s-au numărat cele de dezvoltare personală, jocuri, teambuilding-uri și vizite la ateliere de producție. Participantii au putut crea cu propriile mâini produse și articole de pielarie, lut, lemn sau metal. Astfel, tinerii au putut constientiza si aprecia valoarea muncii și și-au exersat abilitățile de lucru în echipă.
Proiectul a fost finantat prin programul Youth in Action, Actiunea 1.1 Schimburi de tineri si a reunit 42 de participanti din Lituania, România, Italia, Grecia, Estonia si Polonia.

„Dreams Factory” a fost un alt schimb de tineri desfășurat în perioada 5 – 12 mai 2014 in Vibo Valentia, Calabria, Italia, ce a reunit 30 de tineri din Italia, Suedia și România interesați de teme precum problema șomajului de la nivelul european, relația dintre antreprenoriat și creativitate sau mobilitatea pe piața europeană a locurilor de muncă.

Tinerii au vizitat patru întreprinderi din domeniul prelucrării peștelui, fabricarii inghetatei, a legumelor și a semintelor. Totodată, ei au aflat despre stereotipurile cu care se confruntă tinerii pe piața locurilor de munca în cele trei tari participante și au discutat cu reprezentanții unui sindicat din sudul Italiei despre situația angajaților din aceasta zonă.

Proiectul a fost organizat de către ASCUPS, Associazione Culturale Porto Salvo, si In Tour Calabria, iar parteneri au fost organizatiile Romanian Youth Movement for Democracy si Hulta Fritidsgård, din Suedia. Costurile de transport, cazare si masa au fost acoperite de catre Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune, Actiunea 1.1 Schimburi de Tineri.

“Participation and New Organisation in Youth Work”, e un proiect ce s-a desfășurat in perioada 30 septembrie – 6 octombrie 2012 in Madrid și a reunit 15 tineri europeni interesați de domeniul participarii civice prin intermediul organizațiilor de tineret.

Participanții au discutat despre situația tinerilor din statele europene privind gradul de implicare civică, șomaj si atitudini față de societate și au încercat să genereze soluții la dificultățile din aceste domenii.

În perioada 15 – 19 mai 2013, RYMD a fost reprezentată de președintele asociației, Marian Dămoc, la cursul de formare ‘Democracy Explored”, ce a avut loc în Dublin, Irlanda. La seminar au fost prezenţi 20 de participanţi din România, Irlanda, Grecia, Polonia, Ungaria, Franţa şi Italia, iar scopul acestuia a fost de a pune bazele unor parteneriate în cadrul Acţiunii 1.3 – Proiecte pentru Democraţie Participativă. Formatorii au fost Carmine Falanga (Italia) şi Mieke Nieven (Irlanda) iar participarea la acest curs a creat premisele unor noi proiecte și parteneriate locale și internaționale.