Single Blog Title

This is a single blog caption

Cetăţenii Activi pentru Bacău aduc Administraţia la lumina zilei! Proiectul RYMD, premiat la Gala Premiilor Participării Publice, ediţia a VII-a

3-Gala-CeRe-Cetateni-ActiviDatorită acţiunilor care au făcut imposibilul posibil, Cetăţeni Activi pentru Bacău a obţinut premiul „Administraţia la lumina zilei”, în cadrul Galei Premiilor Participării Publice, pentru toate activităţile întreprinse în cei doi an de desfăşurare a proiectului. Evenimentul, organizat de Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), a avut loc în seara zilei de joi, 24 martie.

Dacă vrem magie, refuzăm imposibilul!

12891783_10206564743251391_5603793730651714476_oAcesta a fost sloganul pe care organizatorii l-au considerat potrivit pentru a exprima esenţa acţiunilor premiate în Gală. Din proprie experienţă putem preciza că, deşi ideea de a fi imposibil este un prag pe care mulţi dintre noi îl considerăm de netrecut, nu ne-am lăsat patronaţi de acest concept şi am căutat întotdeauna, pe toată durata de implementare a proiectului, soluţiile care ne-au ajutat să concretizăm posibilul din imPOSIBIL. Acesta este motivul pentru care, aşa cum a precizat şi Mircea Toma, prezentatorul Galei, am reuşit să creștem atenția asupra activității consilierilor locali și județni, am organizat campania „Tu faci bugetul Bacăului în 2016!” prin care am transmis în atenţia autorităţilor locale 42 de opinii ale băcăuanilor despre cum vor să fie cheltuit banul public, am „convins” Primăria să publice şedinţele comisiilor din Consiliu Local, am adus în atenţia autorităţilor proiectul Little Free Library Bacău și alte inițiative ale tinerilor din Bacău, iniţiatorii obţinând astfel autorizaţiile pentru montarea pe spaţiul public al bibliotecilor stradale. Iar acestea sunt numai câteva dintr-o listă lungă de rezultate.

Timp de doi ani de zile, am urmărit îndeaproape activitatea consilierilor, le-am cerut să îşi publice rapoartele de activitate şi am mobilizat cetăţenii să-i pună la treabă pe aleşii locali. Astfel, cetăţenii s-au apropiat de deciziile publice, iar acţiunile Primăriei au devenit mai transparente. Suntem conştienţi că, deşi acţiunile noastre au adus o îmbunătăţire în viaţa comunităţii, cei care ne conduc mai au multe aspecte de evaluat şi îndreptat pentru ca cetăţeanul să fie parte integrantă din procesul luării deciziilor care îl privesc.

Pentru întreaga activitate a proiectului, asociaţia Romanian Youth Movement for Democracy (RYMD) a fost onorată cu premiul „Administraţia la lumina zilei”

1 Gala CeRe Cetateni Activi„Noi, la Cetăţeni Activi, am încercat să fim un agregator și permanent susținător al iniţiativelor civice din municipiul și județul Bacău. Am început din anul 2014 să monitorizăm activitatea consilierilor locali şi judeţeni, obvervând că numai unul din cei 60 de consilieri de la vremea respectivă şi-a publicat raportul de activitate, lucru care este obligatoriu prin Legea adminstraţiei. Am organizat conferinţele Aleşii băcăuani la raport, în 2014 şi 2015, am dezvoltat rapoarte detaliate despre ce activitate au avut aceştia și am prezentat rezultatele activității lor în cifre astfel încât oamenii să înţeleagă cât mai clar nivelul de interes al aleşilor lor față de problemele din comunitate. Acesta a fost numai o parte din proiect, pe lângă care am avut foarte multe iniţiative: evenimente stradale, informări despre activitatea aleșilor, cartări ale oraşului cu locurile preferate de băcăuani prin acțiunea Map me Happy, mese rotunde în care am susținut și am prezentat consilierilor locali proiecte ale tinerilor din Bacău precum Little Free Library, Băcăuanii vor piste pentru biciclete sau Zilele Parcului Gherăiești. Am integrat în demersul nostru mai multe proiecte locale, astfel că, aducându-le împreună, am creat o comunitate civică activă”, a precizat Marian Dămoc, managerul proiectului și președintele RYMD. Momentul decernării premiului poate fi vizualizat la acest link.

Alături de Cetăţeni Activi pentru Bacău, alte două iniţiative de la nivel local au fost premiate

3 cereBacăul a fost omniprezent în Gală, nu mai puţin de 3 iniţiative de la nivel local fiind premiate. Asociația pentru Dezvoltare Activă a primit distincţia „Fiecare parc cu eroii lui” pentru campania „Zilele Parcului Gherăiești 2”. Aceasta a promovat potenţialul biologic şi de agrement al Parcului Gherăieşti în comunitatea locală, alături de un stil de viaţă sănătos în rândul tinerilor, activităţile fiind întreprinse cu ajutorul a peste 70 de voluntari.

Premiul „Elevii câștigă finala” a fost acceptat de Asociația Elevilor din Bacău pentru campania „Lăsați-ne să batem mingea!”. Elevii au făcut în aşa fel încât autorităţile locale să nu mai ignore hotărârea de consiliu votată acum 6 ani care prevedea ca terenurile de sport din municipiu să fie accesibile şi în afara programului şcolar.

Despre Gala Participării Publice (G3P)

  • G3P premiază cetăţeni, organizaţii sau autorităţi publice, care prin acţiunile lor reuşesc să determine schimbarea sau adoptarea unei decizii publice, în beneficiul comunităţii pe care o reprezintă;
  • G3P este singura competiţie din România care premiază eforturi de advocacy şi proiecte de consultare publică;
  • G3P are adresabilitate la nivel naţional.

vizual 2016 cereOana Preda, directorul executiv al CeRe, precizează: „Participarea publică nu este un concept abstract, ci mai degrabă un arsenal preţios de comportamente şi acţiuni civice, într-o societate în care cele mai multe decizii publice sunt luate, cel mai des, fără consultarea cetăţenilor. La G3P premiem oameni care salvează, opresc, participă, cu alte cuvinte, oameni care își construiesc singuri destinele. Exemplele de participare publică precum cele ale oamenilor pe care îi premiem la Gală sunt valoroase atât prin puterea exemplului personal, cât şi prin potenţialul de inspiraţie pe care îl oferă”.

Fie că sunt despre protecția mediului, despre sănătate sau educație, poveştile premianţilor vorbesc despre oameni implicaţi care au schimbat comunități. Aceşti oameni au schimbat agenda publică, au rezolvat probleme importante și au convins autoritățile din România, prin perseverență, să remedieze erori legislative sau de guvernare.

Ediţia de anul acesta a Galei poate fi vizualizată aici.

Pentru o experiență cât mai plăcută acest site folosește cookie-uri. Navigarea site-ului înseamnă că ești de acord cu detaliile pe care le poți consulta aici.

Privacy Settings saved!
Setări de confidențialitate

Pentru o experiență cât mai plăcută acest site folosește cookie-uri. Navigarea site-ului înseamnă că ești de acord cu detaliile pe care le poți consulta aici.


  • _ga
  • _gid
  • _gat

Nu accept
Accept