Single Blog Title

This is a single blog caption

Cetățenii Activi înoată pentru „Laboratorul de democrație” la Swimathon Bacău 2015

swimathon-bacau2În municipiul și județul Bacău, spiritul civic se află, încă, într-un stadiu incipient. Adesea nu există o reacţie generală împotriva deciziilor care contravin intereselor populaţiei. Motivul pentru care implicarea cetățenilor în viaţa publică a oraşului este slab vizibilă este cauzat, într-o mare măsură, credem noi, de lipsa comunicării dintre reprezentanții politici (consilieri locali, județeni, primari, parlamentari) și locuitorii oraşului. Cu părere de rău, majoritatea cetățenilor nu cunosc activitatea decidenţilor politici şi uneori nici măcar numele acestora, iar în acest moment, niciun consilier local sau județean nu are afișat pe site-ul instituțiilor publice sau la avizier orarul audiențelor pe care, potrivit legii 393/2004 privind Statul aleșilor locali, ar trebui să le desfășoare.

Astfel, în procesul de construire a unei democraţii funcţionale, un prin pas îl constituie stabilirea unei cooperări active dintre cetăţeni şi autorităţi. Din acest motiv, echipa proiectului Cetăţeni Activi pentru Bacău, implementat de Asociația Romanian Youth Movement for Democracy (RYMD), vine cu o alternativă pentru a sprijini dialogul între aleşii municipiului Bacău şi băcăuani prin crearea unui „Laborator de democraţie”.

marian-damocIdeea proiectului a plecat de la faptul că băcăuani nu au în acest moment un spațiu în care se pot întâlni, dezbate și prezenta idei privind dezvoltarea orașului și județului în care trăiesc. Planurile și inițiativele ce ţin de rezolvarea problemelor cetățenești sunt rar întâlnite, populația devenind, în general, apatică la problemele sociale sau administrative ale comunității. Managerul proiectului Cetățeni Activi pentru Bacău, Marian Dămoc afimă:“De doi ani de zile monitorizăm activitatea consilierilor locali, județeni și a parlamentarilor băcăuani, astfel că am putut observa cu ușurință faptul că aleșii comunică foarte rar cu cei pe care îi reprezintă. Noi considerăm că reprezentanții noștri politici ar trebui să fie în permanență conectați la cerințele băcăuanilor, nu doar o dată la patru ani, astfel că un spațiu dedicat interacțiunii dintre cele două părți va facilita schimbul de opinii și dezbaterile pe problemele cetăţeneşti”.

Prin inițiativa „Laboratorul de Democrație” echipa îşi propune dezvoltarea unui spațiu de dezbateri și educație civică la nivelul municipiului Bacău. „Articolul 50 din legea numărul 393/2004 privind Statul aleșilor locali prevede atât faptul că aleșii locali sunt obligați să aducă la cunoștința cetățenilor actele administrative de interes local, cât și faptul că sunt obligați să organizeze, cel puțin o dată pe trimestru, întâlniri cu cetățenii și să acorde audiențe acestora”, mai spune Marian Dămoc.

Rezultatele așteptate ale demersului Cetățenilor activi sunt următoarele:

  • Amenajarea unui spațiu intitulat “Laboratorul de Democrație” dedicat dezbaterilor dintre cetățeni și aleșii locali;
  • Desfășurarea a 12 dezbateri pe teme cetățenești, pe parcursul a 12 luni;
  • Stabilirea unui orar zilnic de audiențe ale consilierilor locali băcăuani, în incinta Laboratorului de Democrație;
  • Desfășurarea a 12 sesiuni de democrație participativă cu grupuri de tineri din municipiul Bacău;

Proiectul necesită susținere financiară din partea consilierilor locali, județeni și nu în ultimul rând din partea cetățenilor interesați. Echipa face apel către cetățenii și aleșii politici băcăuani din Consiliul Local și Județean pentru ajutor financiar datorită căruia RYMD va putea acoperi cheltuielile logistice. Inițiativa va fi prezentă în cadrul platformei de colectare de fonduri Swimathon, dezvoltată de Fundația Comunitară Bacău. Evenimentul, desfășurat sub forma unei competiții de înot, va avea loc vineri, 20 noiembrie, începând cu ora 17. Inițiatorii „Laboratorului de Democrație” se așteaptă să colecteze de la donatori suma de aproximativ 10.000 de lei necesari acoperirii costurilor logistice pentru o perioadă de 12 luni.

Persoanele sau companiile care sunt interesate să susțină acest demers fie material (suma de bani sau spațiu), fie implicându-se în promovarea cauzei, pot contacta managerul proiectului, Marian Dămoc, la numărul de telefon 0747 476 836 sau pe email la adresa mariandamoc@rymd.ro.

Donațiile în bani pot fi făcute urmând indicațiile din link-ul http://fundatiacomunitarabacau.ro/swimathon/inscriere-sustinator/, proiectul Cetățeni Activi pentru Bacău!

Pentru mai multe detalii despre proiectul propus la Swimathon 2015, puteți intra pe pagina inițiativei la acest link.

Sursa foto: mihaicosti.ro

Pentru o experiență cât mai plăcută acest site folosește cookie-uri. Navigarea site-ului înseamnă că ești de acord cu detaliile pe care le poți consulta aici.

Privacy Settings saved!
Setări de confidențialitate

Pentru o experiență cât mai plăcută acest site folosește cookie-uri. Navigarea site-ului înseamnă că ești de acord cu detaliile pe care le poți consulta aici.


  • _ga
  • _gid
  • _gat

Nu accept
Accept