Single Blog Title

This is a single blog caption

Ce cred cetățenii din șase comunități europene despre fondurile europene? RYMD lansează documentarul „The poor cousin” (Vărul sărac)

Vineri, 16 decembrie 2016, de la ora 16:00, Asociația Romanian Youth Movement for Democracy vă invită la lansarea documentarului “The poor cousin” (Vărul sărac), ce va avea loc în Aula Universității Vasile Alecsandri din Bacău.

Documentarul The poor cousin prezintă modul în care cetățeni obișnuiți din șase țări europene percep accesarea fondurilor europene în comunitatea lor. Astfel, sunt atinse subiecte precum impactul fondurilor europene asupra dezvoltării comunităților locale, corupția din fonduri, implicarea tinerilor sau relația cu mas-media. Documentarul a fost realizat în șase țări membre ale Uniunii Europene sau aflate în curs de aderare/preaderare: România (Bacău&Horgești), Grecia (Georgios Karaiskakis), Italia (Caltanissetta/Sicilia), Bulgaria (Chavdar), Serbia și Macedonia (Kruševo).

The poor cousin este un documentar care arată cum percep cetățenii, <la firul ierbii>, utilizarea fondurilor europene. Subiectul accesării acestor fonduri este unul foarte discutat în toate cele șase țări implicate și constatăm că percepția respondenților se aseamănă indiferent de țara de proveniență: cu toții semnalează anumite cazuri de corupție, mijloacele prin care unii încearcă să păcălească sistemul și utilizează banii în alte scopuri față de cele în care ar trebui”, afirmă Marian Dămoc, președintele RYMD și coordonator național al proiectului Ask the locals!.

„În toate aceste țări lumea vorbește pe stradă, la bloc ori în cârciumi despre fonduri europene și proiecte, de aceea ne-am propus să intrăm în mintea respondenților pentru a afla, pe de o parte, cât de informați sunt ei cu adevărat, precum și de a urmări un anumit patern al problemelor semnalate, fapt care s-a și întâmplat”, mai adaugă acesta.

În primă fază, documentarul va fi difuzat în universități și la asociațiile partenere RYMD din țară, urmând a participa și la festivaluri europene pentru documentare din toată Europa. Ulterior, el va fi pus la dispoziția publicului gratuit, pe canalul de Youtube al organizației coordonatoare.

„The poor cousin” este rezultatul proiectului Ask the locals!, implementat de asociația Inter Alia din Grecia, alături de organizațiile Romanian Youth Movement for Democracy, Prism (Italia), Center for the Study of Democracy (Bulgaria), Gradanske Initiative (Serbia) și Youth Alliance (Macedonia).

Proiectul este cofinanțat prin programul Europa pentru Cetățeni.

Pentru o experiență cât mai plăcută acest site folosește cookie-uri. Navigarea site-ului înseamnă că ești de acord cu detaliile pe care le poți consulta aici.

Privacy Settings saved!
Setări de confidențialitate

Pentru o experiență cât mai plăcută acest site folosește cookie-uri. Navigarea site-ului înseamnă că ești de acord cu detaliile pe care le poți consulta aici.


  • _ga
  • _gid
  • _gat

Nu accept
Accept